Overkapping Station Leeuwarden - Knip, Petrici, Bruinja & ProRail


In juli 2011 werd ik benaderd door typograaf René Knip (http://www.atelierreneknip.nl/) met wie ik eerder al aan twee andere projecten had gewerkt:

Stinne op swart / IJveren op zwart - http://www.tseadbruinja.nl/galery12.htmRené was door ProRail gekozen om mee te werken aan de verbetering van het station in Leeuwarden, dat vooral 's avonds soms wat donker en verlaten kan aandoen. René stelde voor om met mij samen te werken en vroeg me om tekstflarden te bedenken, mijmeringen die reizigers kunnen hebben, in het Fries, Liwwadders, Nederlands, Engels en wellicht ook in het Swahili. Die tekstflarden zouden vervolgens worden geplaatst in de overkapping, waarbij door ProRail ook een opdracht werd gegeven aan Elkin Petrici van het bedrijf Movares (http://movares.nl/) om de belichting onder handen te nemen, o.a. door wat meer lampen toe te voegen die omhoog schijnen en zo de kap verlichten, naast de lampen die omlaag schijnen en het plein beschijnen.

Ik ben daarmee aan de slag gegaan en na heen en weer gemail en een bezoek aan René in Pingjum waarbij ik op een tekening van de overkapping de tekst kon plaatsen, zijn de opdrachten uitgegaan om de tekst, lampen en ophanging te maken.

Zoals gezegd gaat de tekst over waar reizigers aan kunnen denken als ze over het plein lopen. Dat kan gaan over het wel of niet bellen van een geliefde die in de stad woont, het stoppen met roken, het laten groeien van een baard of of ze thuis aan je zullen ruiken dat je bij Smullers een vette hap hebt gehaald. Daarnaast zitten er voornemens tussen om het beter te gaan doen of grapjes in het Liwadders, zoals 'hewwe wij samen op skoal seten?' Iets wat je zegt als iets te familiair met je omgaat.